• Το Σωματόδραμα Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην μέθοδο θεραπείας

Publié le par somatodrame

Το Σωματόδραμα

Εκπαιδευτικό  σεμινάριο στην μέθοδο θεραπείας

Σάββατο 20 Αυγούστου έως Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

 

Διδασκαλία και πρακτική των βάσεων της μεθόδου :

   Συχνά στη ζωή, τα βιώματα των οδυνηρών  εμπειριών ενσωματώνονται σε μέρη του σώματος. Εκεί αποθηκεύονται και απομονώνονται προκειμένου να συνεχίσει κανείς τη ζωή του. Αυτές όμως οι εικόνες, οι ήχοι, τα συναισθήματα, οι σωματικές αισθήσεις, μένουν απωθημένες, περικυκλωμένες και δεν μπορούν να προσεγγιστούν με τον λόγο, να ονομαστούν. Μένουν αόρατες και απροσπέλαστες έτσι σιγά σιγά κάθε νόημα τους χάνετε. Παρ’όλα αυτά  όμως είναι υπαρκτές εκεί στα βάθη τους και επιβαρύνουν καθημερινά το άτομο,  βιώνονται σαν δυσφορίες.

   Αυτά τα κρυμμένα ¨δράματα“ του σώματος  εμφανίζονται στη ζωή κάθε ανθρώπου σαν συμπτώματα, προβλήματα, δυσκολίες ή ακόμη και σαν αρρώστιες.

   Το Σωματόδραμα αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που μπορεί να οδηγήσει στην αναπαράσταση των ψυχικών και σωματικών “δραμάτων” του παρελθόντος. Μπορεί να  τα σκηνοθετήσει   στο παρόν, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο άτομο τη δυνατότητα  της από-δραματοποίησής τους. Έτσι ο ασθενής μπορεί να κατανοήσει πoιa είναι η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα οδυνηρά του βιώματα  και στα προβλήματα  που αντιμετωπίζει  στο παρόν.

   Στόχος του Σωματοδράματος είναι να βοηθήσει τον ασθενή να βρει την  εσωτερική του δύναμη να αποκαλύψει  να δώσει νόημα και να μεταμορφώσει τα ενσωματωμένα δράματα. Τότε και μόνο η ενέργεια της ζωής θα μπορεί πάλι να κινητοποιηθεί.

   Είκοσι χρόνια πέρασαν από το πρώτο μου άρθρο* πάνω στο Σωματόδραμα. Από τότε πολλοί ασθενείς επωφελήθηκαν από αυτή την προσέγγιση. Η εκπαίδευση έμεινε όμως εμπιστευτική. Τώρα αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ αυτή την μέθοδο και την εξέλιξή της με τους επαγγελματίες της υγείας. Καλώ ιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και όσους ενδιαφέρονται από την θεραπεία να ανακαλύψουν αυτή την μέθοδο ψυχοθεραπείας, το Σωματόδραμα.

   Στο Σωματόδραμα τα δομικά υλικά της θεραπείας είναι τα σενάρια, η σχέση, η δράση, το παιχνίδι και το δράμα. Το θεωρητικό μέρος θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου.

Θα αναλυθούν με βιωματικό τρόπο τα διάφορα πρωτόκολλα και μέσα του Σωματοδράματος, που προτείνω στην ατομική και ομαδική θεραπεία.

Την εβδομάδα εκπαίδευσης θα συντονίσει ο Βασίλης Τσαρούχας, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και δημιουργός του Σωματοδράματος.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο σε ένα ήρεμο χωριό πάνω στους λόφους του Λαυρίου . Σε απόσταση  10 χλμ βρίσκεται  το Σούνιο και ο ναός του Ποσειδώνα. Η Αθήνα απέχει 60 χλμ ενώ το αεροδρόμιο  35 χλμ.

Αρριθμός συμμετεχόντων 15.

 

Πληροφορίες και εγγραφή :

Δρ. Βασίλειος Τσαρούχας

Άγιος Κωνσταντίνος – Τ.Θ. 6430

19500 Λαύριο

somatodrame@gmail.com

 

*Νέα έκδοση στο: Le manifeste de la psychothérapie intégrative, R. Meyer, Paris, Dangles, 2010.

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article